Sara Claes studeerde fotografie aan Sint Lukas Brussel en volgde de postgraduaatsopleiding aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten. Ze is docente fotografie en werkt als creatief therapeut.

In haar beeldend werk onderzoekt ze doortastend en kritisch de wereld rondom haar. Ze gaat daar bij te werk als een psycholoog, een verzamelaar of een poëet. Haar gedachten en vaststellingen probeert ze vorm te geven via een taal die het best aansluit bij haar inhoudelijke intenties; zacht, absurd of oprecht een beetje bruut.

'De impuls om te vertellen, de eenvoud, het ongedwongen experimenteren en de introverte, heel persoonlijke manier waarmee Sara Claes zich in verhalen en beelden een plek zoekt in de wereld geeft haar werk iets aanstekelijks en breekbaars tegelijk. Haar foto’s zijn van een schone gevoeligheid.' (Inge Henneman, DWB Magazine)

'Sara Claes' intensieve opzet maakt niet alleen duidelijk dat "de mens niet hopeloos kwetsbaar, niet nietig en onbeduidend is", maar een haast oneindige aaneenschakeling van opmerkingen, vragen, tegenvragen, replieken, beoordelingen en nuanceringen omvat; een dialoog vereist die het verwerven van kennis, van 'weten' op basis van fotografie, voorstelt als een proces zonder afsluitend woord, zonder absoluut waarheidscriterium.' (Jan Desloover, Obscuur)